Škola v Bohdalicích včera, dnes a zítra; oslava 75. výročí školy v Bohdalicích

10.10.2020 21:09
Byla to zvláštní doba: 2. světová válka sotva skončila, odsun občanů německé národnosti si vyžádal nucený odchod mj. i rytířského rodu Mannerů. Budova jejich zámeckého sídla byla využita pro potřebu měšťanské školy v Bohdalicích. Jak si dnes připomenout 75. výročí od založení školy v zámecké budově? Co si vzít z odkazu let minulých do současnosti?  A jak přiblížit tuto dobu dětem, které dnes řeší radosti i starosti zcela odlišné od těch minulých?
 
Odpovědi na tyto otázky se pokusil nastínit projektový den pořádaný učiteli základní školy v Bohdalicích 2. října. Žáci byli rozděleni do 11 skupin a společně měli obcházet jedenáct stanovišť, která jim měla připomenout dobu válečnou i poválečnou. 
 
Vyzkoušeli si, jaké to je se ukrývat před tajnou policií, vytvářeli živý obraz zobrazující osvobození Bohdalic, ve ztížených podmínkách zažívali útrapy vyhnání občanů německé národnosti, seznamovali se s informacemi, které se týkaly významných bohdalických osobností dané doby i událostí týkajících se otevření školy, zkusili si, jak složité bylo v poválečné době cokoli sehnat (školní pomůcky, ale i chleba, který si museli sami upéct). 
Pokud se jim podařilo úspěšně projít všemi stanovišti, získali dílky puzzle z obrazu bohdalické školy. Na závěr žáci psali vzkazy svým spolužákům do budoucnosti, které budou slavnostně zapečetěny a uloženy na tajném místě.
 
Do celé akce se zapojil také obecní úřad, místní muzeum i farnost, a tak žáci mohli nahlédnout na život v obci z více perspektiv. Byla to zvláštní doba, když se otevírala škola v budově bohdalického zámku. A možná je to zvláštní doba i nyní. Na druhou stranu sídlíme dnes v krásné škole a navzdory všemu jsme si společný čas plně užili.
 
Dana Truksová

Fotogalerie: Škola v Bohdalicích včera, dnes a zítra; oslava 75. výročí školy v Bohdalicích